Öt stratégiai játék, amelyért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk!

Öt stratégiai játék, amelyért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk!

Vannak annyira komplex játékok, amelyekre már online bemutató játékkörökre is bejelentkezhetsz, hogy igazi játékguruk vezetésével a gyakorlatban sajátítsd el legújabb kedvenceid szabályrendszerét és játékmenetét. Ha ez túl geekesen hangzik számodra, és nincs különösebb gondod a hosszas szabályzat átolvasásával, akkor türelem érdemrendünket a nyakadba akasztva azzal folytatjuk bevezetőnket, hogy bizony ezek a nagyon átgondolt, sokelemes stratégiai játékok, nem aprópénzért adják magukat!

Érthető is, hiszen esetükben a szellemi részen túl, minden egyes játékelembe és a csomagolásba is nagyon sok energiát fektettek az alkotók. Most 5 ilyen stratégiai társashoz írtunk egy rövid kedvcsinálót!

Coffee Traders

A díszdobozos Coffee Traders komplex gazdasági játékban az akciópontok, a területirányítás és befolyásolás mechanizmusok érvényesülnek.

 

Közép- és dél-amerikai, afrikai, valamint ázsiai kávéültetvények tulajdonosai vagyunk, akik szövetkezetekbe tömörülve igyekszünk minél több szerződést kötni a világ legnagyobb kávéfelvásárlóival, melyek közül Belgium jeleskedik igazán. Fáradságot nem kímélve próbáljuk kávénkat fair trade módon, a méltányos kereskedelem értelmében értékesíteni.

De hogy mitől leszünk sikeres kereskedők?

Ha a legtöbb győzelmi pontot szerezzünk a játék 3 szakaszán keresztül! Gazdákként csak úgy tudjuk sikerre vinni vállalkozásunkat, ha összefogunk, fejlesszük saját régiónkat, javítjuk kereskedelmi hálózatunkat és figyelemmel kísérjük a piac alakulását. Akár a valós életben!

De vajon kinek a finom Arabica kávéját fogják a legtöbb kávézóban fogyasztani?

On Mars

Tegyük lakhatóvá a Marsot, pontosabban élhetővé rajta egy települést, egy önfenntartó kolóniát! Ez a célunk az On Marsban.

A játék alaptörténete, hogy 2037-ben az ENSZ missziót indít a Mars lakhatóvá tételére, amelyhez magán űrhajósok is csatlakozhatnak. És ezek lennénk mi, kedves játékosok, akik közös (a kolónia megépítése) és saját (a legtöbb győzelmi pont megszerzése) célokért is küzdünk egy időben.

Játékmechanizmus tekintetében az On Mars egy sok csavarral ellátott munkáslehelyezős társas. A fordulókat két helyszínen, a Mars felszínén, azaz a kolónián és az űrállomáson játsszuk. Lesznek tervrajzaink, építő robotjaink, oxigénnel, növényekkel, vízzel, energiával, kristályokkal és ásványokkal ellátott nyersanyag raktáraink. Hozzájuthatunk különféle technológiákhoz, amelyekkel bányákat, energiagenerátorokat, vízkinyerőket, üvegházakat, oxigéngyárakat és épületeket építhetünk, és így fejleszthetjük naggyá a kolóniát.

Függetlenítsük hát magunkat a földi nyersanyagoktól és minden földi szervezettől! Nagy kihívás, de elég bátornak gondolunk titeket hozzá! Hajrá!

The Cost

Elsőre nem is hinnénk, hogy a The Cost euró játék címe milyen erős morális dilemmát hordoz azok számára, akik nagyon beleélik magukat a történet valódiságába. Az azbesztgyártás témáját feldolgozó gazdasági játékban az ásványt bányászó, megőrlő és értékesítő cégek vezetőiként két úton haladhatunk: vagy többet fizetünk azért, hogy biztonságos körülmények között dolgozzuk fel ezt az ásványi anyagot, vagy fittyet hányunk a munkásaink biztonságára és csak a gyors profitszerzésre fókuszálunk. Utóbbi esetében dolgozók veszíthetik életüket a bányában, akik helyett új dolgozók jönnek, és ebben az aspektusában a játék nagyon hűen leképezi ezt az egészen az 1970-es évekig működő veszélyes iparágat.

Mindenki megnyugtatására írjuk, hogy ez azért mégiscsak egy társasjáték, amelyben a négy forduló végén az a játékos nyer, akinek a legtöbb pénze lesz.

Akcióválasztós, területbirtoklós (hova építed meg a bányáidat, malmaidat, a lefektetett vasúti síneket, vagy az épített kikötőket) és erőforrás menedzsment (olyan országokba fektetsz be, amelyek helyi pénznemben fizetnek neked azért, hogy kibányászd és feldolgozd az ott található azbesztet) játék mechanizmusok váltogatják egymást a The Costban.

Mezo

A maja mitológia ihlette Mezóban azték harcosok, sámánok és istenek között járunk, bajnokok vagyunk, és törzseket irányítunk. Célunk átvenni az irányítást egy maja isten és az őt követő törzs felett. A játékban állandó törzsi harc folyik a dominanciáért, a lépcsős piramisok megépítéséért és mindennaposak a saját istenek nevében hozott törzsi áldozatok.

Játékosként három maja évünk van arra, hogy új képességeket válasszunk saját törzsünk hosszú távú stratégiájának kialakításához. A győzelem eléréséhez pedig az szükséges, hogy minden forduló tervét egyensúlyban tartsuk a hosszú távú stratégiánkkal. Ellenfeleink ugyanis minden fordulóban saját isteneik képességeit bevetve próbálják meghiúsítani tervünket.

Menni fog nekik? Ugye, hogy nem? Mi is így gondoltuk!

Ez a konfliktus vezérelt, területirányítós, aszimmetrikus stratégiákat felvonultató Mezo számos győzelmi utat biztosít számunkra, így garantáltan nem lesz két egyforma játék!

 War for Chicken Island 

Ez egy taktikai, stratégiai háborús játék, amelyben igen, jól gondoljátok, arra törekszünk, hogy mi legyünk a Csirke sziget bajnokai! Ezért aztán minden játékos egy kis csirke sereget és egy különleges tulajdonságokkal rendelkező vezetőt vezényel a harcba. Cél: pofonokat osztó, humoros csetepatéban megalázni a többi csirke klánt, hogy végül mi legyünk az egyedüli csirke király!

A játékban a kockadobás olyannyira érvényesül, hogy minden játékosnak 5 kockája lesz, melyek extra akciókat és 9 erőforrást biztosítanak számukra, ezek segítségével például gépeket építhetünk a csatákhoz.

Szórakoztató és egyszerű a játék, kiváló arra, hogy új játékosokat vonjunk be, de nyerő humora miatt ugyanekkora érdeklődést vált majd ki a hardcore játékosok körében is.

El tudod vezetni a seregedet a végső győzelemhez, hogy megmutasd mindenkinek, te vagy a végső csirke hadvezér, aki ha nem is hosszasan, de egy csirkének kijáró élet erejéig biztosan uralni fogja a kicsiny szigetet? Mi veled vagyunk tarajosunk!

Reméljük sikerült belekóstolni a fenti játékok ízébe, és ha majd kifejezetten ilyen jellegű stratégiai társast kerestek, eszetekbe jutnak ezek a címek. További hasonlóan színes és komplex stratégiai játékok arzenálját találjátok a Játszmán, ha pedig valamelyikről el is beszélgetnétek velünk, gyertek és látogassatok meg üzletünkben! Hatalmas játékpartikat nektek!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.