JOCUMENTAR – Készülj fel, ez nagyot fog szólni! - Játszma.ro - A maradandó élmények boltja

JOCUMENTAR – Készülj fel, ez nagyot fog szólni!

Bevalljuk, teszünk arról, hogy egy jó ideje tőlünk hangos a közösségi média. Nem tudjuk és nem is szeretnénk visszafogni azt az óriási örömöt, amelyet frissen elkészült dokumentumfilmünk jelent számunkra. Egy olyan közös munka gyümölcsét babusgatjuk végre, amelyet kemény hónapok hosszú nappalai és éjszakái előztek meg, és amelyet átgondolt szervezések, párszor átírt forgatókönyv, sikeres együttműködések és hiteles személyiségek alapoztak meg. Ezek után, hogy ne lennénk büszkék és kürtölnénk szét a világban, hogy a Játszma csapata nemcsak létezése, de Románia első dokumentumfilmjének adott életet! 

És akkor most jönne az a mindenki által betéve tudott Oscar-gála köszönő sor, hogy anyukánk és kedvenc kisállatunk után ki mindenkinek tartozunk hálával azért, hogy létrejöhetett ez a csoda. De viccet félretéve, rengeteg köszönettel tartozunk mindazoknak, akik segítették filmünk létrejöttét, akik szereplésükkel, háttérmunkájukkal hozzájárultak a Jocumentar sikeres elkészüléséhez.

Kedves szakmabeli barátaink, titeket veszünk most sorra bejegyzésünkben!

Azok a kreatív játéktervezők!

Jöjjenek elsőként azok, akiknek méltán irigyelhetjük a munkáját! Akik ötletei nélkül ma nem létezne ennyi jobbnál jobb társasjáték. Ők azok a kreatív elmék, akik fejéből kipattan egy gondolat, az hamar tervvé alakul, és nemsokára meg is születik egy újabb társasjáték.

Ilyen leleményes elme József Dorsonczky üzletember is, hazánk legismertebb társasjáték tervezője, akinek egyebek mellett a Hack Trick, a SixmaKing vagy a Verona Twist játékaiért külföldön is lázban égnek a társasjáték kedvelők. Vagy Eli Lester roppant tehetséges designer, aki az Egyesült Államokból költözött Romániába, és akinek kreativitását a közkedvelt Travelin’ utazós társasjáték is fémjelezi. És itt van nekünk Alex Pațiu, az a legfiatalabb hazai tervező, akinek a román hagyományok ihlette Zestrea nevű, házassági-tárgyalási játéka csúcssikert aratott.

Játékboltok vezetői egy csokorban

Itt van rögtön Tánczos András, hazánk egyik legrégebbi társasjáték szaküzletének, a kolozsvári Oxygame-nek a vezetője, akit sorra követnek filmünkben az ország további bolttulajdonosai. Például a nagyszebeni Mindspotot üzemeltető Marinela Pascu, akinek meggyőződése, hogy a társasjáték az egyik, ha nem a legjobb gyereknevelési, tanulási forrás. Cristi Soare a bukaresti Giftology menedzsereként vallja, hogy a társasjátékok képesek eltávolítani az okos kütyükhöz szokott fiatal generációt a képernyőktől. A mi Nagy Gáborunk, dokumentumfilmünk megálmodója, a marosvásárhelyiek fő játék tanácsadója és a Jocozaur, valamint a Játszma online boltok büszke tulajdonosa úgy az üzletben, mint a képernyőn is mindig az észszerű vásárlásra ösztökél mindenkit. A bukaresti pionul.ro szaküzletet vezető Daniel Boboc is megszólal filmünkben, és elmondja, hogy mennyire fontos a társasjáték szaküzletek orientáló szerepe az először a hipermarketek polcain felsorakozó olcsó, nem mindig minőségi játékokkal találkozó vásárlóknak.

Az igazi játékosból kinőtt menedzser, Alexandra Vieru (Lex Hobby Store, Jászvásár) pedig nemcsak korábban, de ma is folyamatosan fenntartja játékéhségét, címeket zsebel be, és közben arra is van ideje, hogy filmünkben elmesélje a legnagyobb játékélményeit.

Játékklub vezetők, nektek is köszönet!

Ha majd megnézitek (ugye megnézitek?) a Jocumentart, látni fogjátok, hogy a mi szeretett hobbinknak élő vállalkozókat is felvonultatjuk dokumentumfilmünkben.
Így ismerkedhettek meg a kolozsvári The Guild Hall tulajdonosával, Tudor Damiannal, aki hazánk egyik legpompásabb játékklubját és szaküzletét üzemelteti. De találkozhattok Cosmin Giurgiuval, a temesvári Unlock Gamestől, akinek kedvessége és tapasztalata már-már határtalan. És ne felejtsük ki Bogdan Pănoiut sem, a bukaresti Snakes & Wizardstól, kinek két szenvedélye van: az asztali foci és a társasjátékok. Ő egy igazán boldog ember lehet! 

Kedvcsináló, vicces, magyarázó tartalomgyártók, szevasztok!

Tartalomgyártóinknak már nem jelent újdonságot a kamera előtt lenni, így velük nagyon gyorsan nyélbe is ütöttük az interjút, amelyet ti is premierben láthattok augusztus 31-én.

Az Ali Plays a Lot főhőse, a marosvásárhelyi Farczádi Ali szenvedélyesen szerelmes a modern társasjátékokba, amelyeket csak akkor szüneteltet, ha az életnek épp más gyakorlati dolga van Alinkkal. Nem is kívánhattunk volna nála jobb szerkesztőt és forgatókönyvírót filmünkhöz.

A temesvári Proti Plays Andrei Dănescuja is egy végtelenül jópofa, nem mellesleg a legtermékenyebb hazai társasjáték tartalomgyártó. Érdemes megnézni videóit! Ugyanitt említjük meg Liviu Bărbăcarut és Sorin Sebastiant, akik a howtoplay.ro online társasjáték boltjuk mellett egy ár-összehasonlító platformot is létrehoztak. Brávó fiúk!



Neves személyiségeket is megszólaltatunk!

Filmünkben olyan személyiségek is mikrofont kaptak, akik valamilyen módon kapcsolódnak ehhez a lenyűgözően szórakoztató hobbihoz.

Egyik ilyen „próféta” a marosvásárhelyi Mihai Ungureanu, a Zilele Jocurilor fesztivál főszervezője, akinek óriási szíve a játékgyűjteményével vetekszik. És higgyétek el, amikor gyűjteményt írunk, akkor több száz játékról beszélünk.

Kedvenc hobbink egy másik jeles képviselője a jászvásári Marian Curcan, aki 2018-ban ezüstérmes Carcassonne világbajnok, 2019-ben pedig aranyérmes lett ugyanebből a társasjátékból. Kedvenc játéka iránti szenvedélye több száz parti után is mind a mai napig fennmaradt.

Vagy ott van Valics Lehel, a marosvásárhelyi Le&le Games volt tulajdonosa, akinek igazán sokat köszönhetünk a társasjátékok népszerűsítéséért folytatott munkájáért.

Kedves rendező úr, csodás narrátorunk és bevállalós statisztáink!

Óriási köszönettel tartozunk filmünk rendezőjének, operatőrének, vágójának és hangmérnökének. Igen, ő egy személyben, a roppant tehetséges Rab Zoltán, aki lelkes, odaadó munkájával rengeteg energiát fektetett közös projektünkbe, kreatív ötleteivel folyamatosan színezte azt. Hála Zolinak, egy könnyen emészthető, profi, színes dokumentumfilmet nézhettek meg hamarosan.

Dokumentumfilmünk narrátorának Rudy Moca színészt választottuk, és de jól tettük!  Elragadó, mesélő hangja tökéletes aláfestést nyújt filmünkhöz. Rudy köszönjük a nagy nevetéseket és a veled oly könnyűnek látszó, hatalmas közös munkát!

Drága statisztáink, ti segítettétek még dinamikusabbá, emberközelibbé varázsolni filmünket. Köszönjük, és azt is, hogy végigjátszottatok velünk egy-egy hosszú játékestet, reméljük, nem csupán a film kedvéért tettétek! 

Kedves fenti szakmabeliek, profi és gyakorlott társasjátékozók, a játékokat népszerűsítő vállalkozók és minden kolléga, rokon és segítő!

Köszönjük együttműködéseteket, segítő munkátokat, amelynek eredményét, Romániai első társasjátékokról szóló dokumentumfilmjét, a Jocumentart augusztus 31-én, az Arta moziban elsőként a marosvásárhelyi közönség nézheti meg.

Filmünk több mondanivalója közül az egyik számunkra legfontosabb, amelyet a filmben felszólalók is megemlítenek, az, hogy fontos tudnunk, hol tartunk, és merre evezünk a társasjátékok vízén, mert, ha ezzel tisztában vagyunk, akkor tényleg minden új játék élmény lesz.

Ha pár jó tanácsot megfogadva választotok magatoknak játékokat, biztosan szerelembe estek majd ti is ebbe a csodás hobbiba, és akkor már egyre többen értitek azt az állandó mosolyt, ami olyankor ül ki az arcunkra, amikor játékokat mutatunk be nektek, kérdéseitekre válaszolunk, esetleg döntéseitekben segítünk. Tudjátok, pont úgy, ahogyan a filmünkben megszólaltatott szakértők, játékosok, véleményformálók arca mutatkozik beszélgetés közben.

Kíváncsiak vagytok? Reméljük nagyon, mert mi minden alkalommal ugyanazzal a lelkesedéssel nézzük újra filmünket! Engedjétek meg, hogy végül a magunk vállát is megveregessük, hiszen saját gyártású filmünkbe minden erőnket, tapasztalatunkat és szórakoztató, oktató szándékunkat beletettük. Igazán reméljük, hogy szórakoztató, kellemes élmény lesz számotokra is!

Ne feledjétek premier augusztus 31-én, 19 órától az Arta moziban! Regisztrálni a hello@jocozaur.ro e-mail címen saját és meghívottaid nevének megadásával lehet. A helyfoglalás a beérkezett regisztrációk sorrendjében történik. Várunk!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.