4 bizonyíték arra, hogy a Ticket to Ride-on túl is vannak izgalmas vonatos játékok

4 bizonyíték arra, hogy a Ticket to Ride-on túl is vannak izgalmas vonatos játékok

Ha vannak szerethető játékok, akkor a vonatos játékok kétségkívül azok. A vonatozás iránti érdeklődés talán a korai gyerekkorra vezethető vissza, amikor a tökéletes napnak része volt az, hogy az állomáson integetünk az éppen bejövő, vagy induló vonatokban ülőknek. Majd el kezdtük használni is a tömegközlekedésnek ezt az egyik legrégebbi formáját. És akik szeretnek vonattal utazni, a vonatokkal kapcsolatos társasjátékokat sem vetik meg, gondoltuk. E logika mentén hoztunk most pár alternatívát a méltán népszerű Ticket to Ride mellé.


Pacific Rails Inc.

1862-őt írunk, amikor az Egyesült Államok Kongresszusa elrendeli egy olyan kontinensen átívelő vasút megépítését, amely összeköti a keleti és a nyugati partot. Azóta már tudjuk, hogy ez a transzkontinentális vasút a mérnöki mesterség eposzi bravúrja volt, amely nagyban megváltoztatta az amerikai történelmet.

Ennek az óriási fejlődésnek lehetsz részese a Pacific Rails Inc. vonatjátékban, amelyben feladatod minél okosabban és gyorsabban megépíteni a kontinenst átszelő vasútvonalat. Ehhez munkásokat, szakértőket veszel fel, vasúti kocsikat szerzel be, előre megtervezed az útvonalat, túljársz a rivális vasúttársaságok eszén, és folyamatosan építkezel.

Ebben a munkáslehelyezős és erőforrás menedzsment játékban a figyelem (folyamatosan figyeled, hogy milyen lépésre készül a riválisod) mellett a döntéshozás (miután elkészült a vasúti pálya, el kell döntened, hogy mely városokat fogja összekötni) is erőteljesen érvényesül.

Csatlakoztasd hát elsőként mindkét partot és egy vagyont fogsz keresni!


Railways of the World (10th Anniversary Edition)

Ismered a Railways of the World-ot? Képzeld, most kapható a 10. évfordulóra készített limitált kiadása, amely csomó-csomó újdonságot tartalmaz: új térképek, új kiegészítők, frissített szabályzat…

Megint csak Amerikában, annak is az északi felében és a gőztechnológia korában járunk. Észak-Amerika lokomotív nagyhatalommá vált, és természetesen tovább építkezik.

Játékostársaiddal vasutakat fektettek le, amelyekkel olyan nagyobb városokat köttök össze, mint Chicagót és New Yorkot, vagy San Franciscót és Dallast. Célotok egy olyan modern vasúthálózattal rendelkező cégbirodalom kiépítése, amelynek nem okoz gondot az sem, hogy Mexikóba indítson járatokat. Hogy érzed, menni fog?

Nyugi, bőven lesz segítség: kölcsönöket vehettek fel, alagutakat építhettek, pályaudvarokat létesíthettek, miközben mindvégig egymással versenyeztek a kontinens transzportációs dominanciájáért.

A játék eredeti neve Railroad Tycoon, ami a híres és mára klasszikussá vált, ugyanezen a néven futó számítógépes játék alapján készült. Így sem ismerős? Semmi gond, szerezzétek be és próbáljátok ki! Ja, és legyen jó nagy asztalotok, amin játszotok!



Trans Siberian Railroad

És elérkeztünk Oroszországba, a világ leghosszabb vasútvonalának, a Transzszibériai Expressnek a hazájába!

A 19. század végén az orosz kormány megbízást adott egy olyan vasút megépítésére, amely összekötné Moszkvát Vlagyivosztokkal. A többiekkel együtt a te céged is részesedést vásárol a vasutakból, és Oroszország-szerte terjeszkedtek, miközben természetesen próbáltok meggazdagodni és minél nagyobb hatalomra szert tenni!

Lesz itt aztán aukció, részvényvásárlás, osztalékfizetés, akárcsak a tőzsdén! De hát ilyen ez, amikor igazi üzletemberekké váltok a játék során. 

A végén összeadjátok az állami vasúton tartott részvényeitek értékét a vasútépítés során megszerzett készpénz értékével, és a legtöbb pénzzel rendelkező játékos nyer. Amint látjátok nagy a tét, nagyban kell hát az orosz vasútipart is űzni!

Mini Rail

Ahogy a neve már sugallja, a Mini Rails egy rövid, 45-60 perces vonatos játék, amely eléggé random lefolyású, nehezen kontrollálható, soha nem tudni, hogy a többiek min és hogyan gondolkodnak.

Egy kis puzzle-lel kezdünk, hiszen a játéktábla elemeit nekünk kell összeraknunk. 6 körünk van, mindegyik körben két akció közül választhatunk, vagy vasúti részvényeket vásárolunk, vagy építjük saját pályánkat. A játszmát a legnagyobb részvényes nyeri majd. Menete nem sokban különbözik a fentiekben bemutatott verzióktól, és alacsony komplexitása miatt kiváló bevezetés a vonatos játékok világába.

Ha te is szereted a vonatos játékokat, az itt röviden bemutatottakon kívül még számos hasonló játék közül válogathatsz a Játszmán, lesz köztük westernes, de amerikai rabló bárós változat is. Ha pedig javíthatatlan Ticket to Ride rajongó vagy, ajánljuk figyelmedbe az eddig megjelent kiegészítőit, hogy más kontinenseket, országokat bejárva újra és újra tudd játszani kedvencedet! Jó vonatozást mindenkinek!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.