Hogyan válasszunk jó társasjátékot?

Hogyan válasszunk jó társasjátékot?

Ha minket kérdeztek, a jó társasjáték, ahogyan a szó maga is jelzi, az, amely tökéletesen illeszkedik ahhoz a társasághoz, amelyben játsszák. E gondolat mentén továbbhaladva döntöttük el, hogy összefoglalunk nektek pár tippet arra vonatkozóan, hogy milyen tényezők figyelembevételével választhatjátok ki a különféle társasjátékozó köreiteknek szánt játékokat. Lássuk!

  1. Mindig nézd meg kikkel játszol!

A játszó társaság igényeinek ismerése fontos döntési szempont egy társasjáték kiválasztásánál. Jó, ha tudod, hogy parti játékosokkal, vagy inkább stratégákkal van dolgod. Hogy kooperatív vagy versengő társaságba csöppentél. Vegyes társaság esetén pedig mint mindenben, keresd a jól bevált arany középutat. Mivel közösen játszotok, mindenkoron a játékélmény a döntő, így tényleg azon áll vagy bukik egy társasjáték est, hogy sikerül-e olyan játékot választanotok, amely a legtöbbeteknek tetszik.

Böngéssz a legmenőbb parti- és stratégiai játékok között!

  1. Vedd figyelembe a játékosok számát!

Ez a leggyakorlatiasabb alapszűkítés. A társaság méretét soha nem hagyhatjuk figyelmen kívül egy játék során. Azt is mondhatnánk, hogy ilyenkor a játékhoz „toborzunk” társakat. Mert a játékélmény bizony a játékosok számában is megmutatkozik. Egészen más egy 2 főre tervezett játék, mint egy 10 fős parti játék. Nem véletlenül kerül a játékosszám mint alapinformáció már a társasjátékok dobozára!

  1. Csekkold az életkor és időtartam infókat!

A játékosszámhoz hasonlóan szintén lényegi megkülönböztetést ad a társasjáték dobozán feltüntetett életkor és játék időtartam. Míg az életkor különösen a gyerekek miatt fontos választási szűkítés, addig az időtartam minden játékosnak lényeges kritérium lehet. Mert ugye van, aki a pörgős, rövid körös játékokat szereti, és van, aki az elmélyülős, építő, hosszabb stratégiai társasok megszállottja. Mindkét tábornak fontos tehát az időtartam szerinti szűrés.

  1. Figyelj a játék nyelvére!

Ha csak egy valaki is a csapatban nem beszél angolul, akkor mindenképp magyarul válasszuk ki a soron következő játékot! Az indok itt is egyértelmű: olyan nyelven játszani egy társasjátékot, amit nem, vagy nagyon nehezen ért valaki, az minden, csak nem szórakozás. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a szempontot sem!

Pro tipp: webshopunkon tudsz szűrni minimum ajánlott életkor, játékosok száma, játékidő és nyelv alapján is.

  1. Nézz review oldalakat!

Előfordul, hogy elsőre beleszeretünk egy grafikailag szépen kivitelezett társasba, talán még a leírást is elolvassuk róla, és már a kosarunkban is landol. Aztán a legelső játszáskor valahogy mégsem harapunk rá annyira, mint amennyire azt elsőre gondoltuk. Nos, az ilyen kettős élmények elkerülésére találták ki a review oldalakat. Ezek az oldalak gyűjtik össze a játékosok saját tapasztalatait, gyakorlati játékélményeit, jó tanácsait. Érdemes figyelned ezeket, és ha felcsillan a szemed egy új játék kapcsán, ezeken az oldalakon még vásárlás előtt „átröntgeneztetheted” azt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy hetente értesülhess a legújabb játékokról, hasznos információkról és kedvezményekről!

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.